chelatacja

Forum dyskusyjne serwisu Kardiologia.prv.pl.

chelatacja

Postprzez rafal So sie 07, 2004 7:56 pm

prowadze od 6 miesiecy centrum chelatacji i musze powiedziec ze wyniki sa zaskakujace na plus od niedawna mam str www.chelatacja.pl i na razie sa tam tylko wiadomosci co to jest ,ale od przyszlego tyg beda tam zdiecia i opisy ludzi chelatowanych u mnie ,spotkalem sie z opinia ze jest to szarlataneria ale musza to pisac ludzie ktorzy sa nastawieni do wszystkiego negatywnielekarze ktorzy u mnie pracuja sa po chelatacji ja i moja zona tez,a wyniki ktore robi osoba przed i po chelatacji zabijaja wszystkie zle opinie
pozdrawiam wszystkich
rafal
rafal

chelatacja

Sponsor

Sponsor

Re: chelatacja

Postprzez Misia Śr lis 17, 2004 8:47 am

Moja mama jest ciezko chora. Ma Parkinsona, lekarze chca jej wstawic baypasy pod kolanami, ale ona sie boi. Nie stac ja na zabiegi chelatacji, ale ja chcialabym jej to sfinansowac, choc to spory wydatek, ale chcialabym ulzyc mamie. Boje sie, ze grozi jej spital. Prosze mi powiedziec, jakie trzeba zrobic badania i gdzie sie udac. Moja mama mieszka w Warszawie. Dziekuje za wiadomosc.
Misia

Postprzez maciek N gru 05, 2004 12:11 am

Proszę się zastanowić i poszukać informacji z kilku źródeł na temat chelatacji:

"Pomysł takiego leczenia powstał w połowie XX wieku. Zakładano, że dożylne podawanie EDTA (kwas wersenowy) spowoduje odwapnienie blaszki miażdżycowej, co miałoby przyczynić się do cofania się zmian miażdżycowych.

Założenie to jest sprzeczne z obecną wiedzą na temat miażdżycy i nigdy nie zostało poparte dowodami naukowymi.

W przeprowadzonych badaniach nie stwierdzono korzyści wynikających z takiego leczenia.

Ponadto podawanie EDTA może doprowadzić do groźnych komplikacji - znacznego spadku poziomu wapnia w surowicy (tężyczka, zgon), a także do nasilonej niewydolności nerek.

Obecne stanowisko największych organizacji opiniotwórczych związanych z ochroną zdrowia w USA: AHA, ACC, FDA i NIH jest zgodne, i określa tę metodę leczenia jako pozbawioną jakichkolwiek dowodów naukowych przemawiających za jej stosowaniem.

Jak to często ma miejsce we współczesnym świecie, ośrodki "medycyny niekonwencjonalnej" propagują tę metodę jako bardzo skuteczną, aby zarobić spore pieniądze, nie zważając na bezsensowność takiego leczenia i nie licząc się z możliwością groźnych powikłań.

Podsumowując, obecnie nie zaleca się tej metody w leczeniu choroby wieńcowej."
maciek

Postprzez Werner Pn maja 23, 2005 11:04 pm

jesli byly badania to gdzie mozna znalesc wyniki jakie czasopismo

u pana tez tylko ogolniki nie poparte zrodlami
tak jak u zwolennikow tej metody

pozdrawiam

werner
Werner

Postprzez Anatol So cze 25, 2005 7:53 pm

Wydaje mi się, że wypowiedzi nie poprate faktami i konkretnymi wynikami badań ogłaszanych w pisma medycznych lub w inny dostepny sposób nie powinny się pojawiać, gdyz budzą wątpliwości, czy nie jest lobbing.
Dlatego zanim ktoś się wypowie, powinien się zastanowić, czy potrafi to udokumentować.
Anatol

Postprzez mirek Pt wrz 02, 2005 8:25 am

Kto takich bzdur panu na opowiadał?Chyba przez chelatacje traci pan pacjentów
mirek

Postprzez lupus So wrz 10, 2005 3:20 pm

Tak, traci się pacjentów na rzecz firm pogrzebowych!!!
lupus

Postprzez eugen Śr wrz 06, 2006 11:57 pm

mam pytania:czy kroplówka z kwasu wersenowego działa selektywnie tylko na układ krążenia?przecież kwas wersenowy wiąże również inne metale
(stosuje się go jako lek w zatruciach metalami)czy ktoś badał wpływ kwasu wers.na poziom elektrolitów ?(szczególnie sodu i potasu)jak ten "cudowny "lek ma się do osteoporozy.dlaczego kardiolodzy klinicyści krzywią się na pytanie o chelatację?
eugen

Powrót do Forum główne